fredag den 29. april 2011

Kan du kode dig ud af rutineopgaver?

Muligheder og trængsler når du er træt af at gøre tingene manuelt igen og igen.

Der kommer et tidspunkt i enhver teknikers liv, hvor man bare er så træt af hele tiden at lave de samme kedelige ting gang på gang. Huske at flytte filer, huske at lave backup af databaser, checke logbiblioteket, læse fejlmeddelelser, fjerne gamle filer der er mere end 100 dage. Listen er uendelig og enten bliver det ikke gjort eller også tager det laaaang tid og bliver bare endnu en brandslukningsopgave blandt de mange andre hastesager.

Når opgaver skal udføres manuelt, er det ting, der ofte bliver glemt, når det hele brænder på. Så opdager man konsekvenserne på den hårde måde, når systemerne ikke længere virker, og så er rutineopgaverne lige pludseligt noget, der røver dagevis af tid. De manuelle rutineopgaver tager også ofte tid fra de virkelige problemer og opgaver, så hverdagen bliver en hektisk jonglering mellem opgaver og tid.

Er løsningen så ikke bare at få automatiseret så mange af rutinerne som muligt, så afdelingen kan glemme opgaverne i tryg forvisning om, at der bliver taget hånd om det?

En måde, der både umiddelbart er gratis og ligger lige for,  er at lave en række scripts, som kan eksekveres gennem Windows Task Manager. Fordelen ved denne løsning er, at den ikke kræver investeringer i nyt hardware og software, og den bruger standard komponenter, der allerede findes i alle Windows servere.

Er afdelingen helding med at have en eller flere medarbejdere, der synes det er en sjov udfordring, så kan du komme et godt stykke af vejen med scripts. Det kræver så bare, at der er god tid til det, og at man har den viden, der skal til for at få det til at fungere. Når scriptet lige er blevet færdig og den stolte ejer præsenterer løsningen, er der i reglen ikke et øje tørt. Det kører bare, og man kan bruge sin energi på andre opgaver.

Men over tid fejler scripts fra tid til anden. Det kan være fordi task manager ikke rigtigt fik startet det efter en genstart eller placeringen blev ændret. Du opdager ikke, at scriptet ikke kører og lever i uvidenhed om konsekvenserne, indtil databasen bryder sammen pga for lidt harddisk plads eller fordi jeres kunde system ikke kan sende data.  

Er løsningen så bare at resignere og vende tilbage til de manuelle rutiner?
Egentlig ikke. Scripting vil fungere OK i stabile miljøer, hvor man sørger for at vedligeholde scripts regelmæssigt og får dem tilpasset lige så snart, der er ændringer i det miljø, de skal virke i. Det er også meget vigtigt, at man har sat et log system op, så man kan få besked, når de automatiske rutiner svigter.

I den virkelige verden er det bare ofte sådan, at de medarbejdere, der kunne lave ændringer i jeres scripts, enten ikke er der mere, eller de er på ferie eller har barn syg, når det brænder på. De logs I skulle checke for at vide, at scriptene ikke kører længere, bliver heller ikke checket – det er jo et manuelt job, som man glemmer. 

Så der er ikke noget galt med automatisering, hvis bare det kan gør livet lettere i stedet for mere besværligt. Jeg synes derfor, at automatisering som minimum skal kunne:

  • Være nemt at tilpasse og ændre uden kode
  • Skal kunne tage hensyn til undtagelser og til, at miljøet kan ændre sig.
  • Jeg vil vide, når automatiseringen virke,r som den skal
  • Jeg vil især også gerne vide, når det IKKE virker

Det er muligt at få en automatisering på plads, der opfylder de krav og mere til, men så skal man have et system, der kan levere varen. Se mere om emnet på [Automatisering

Af Steffen Kjeldsen (stk@draware.dk)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar